Senaste i coronatider

Regeringen aviserar förlängningar av de stöden som har införts till företagen under pandemin. Blir det nya datumet att förhålla sig till den 30 september?

Den 30 juni upphör den tillfälliga lagen som ger företagen möjlighet att permittera anställda med stöd från staten. Samma datum var slutdatum för de åtgärder som omfattas av socialförsäkringsområdet. Både de åtgärderna och stöd för korttidsarbete vill regeringen med samarbetspartierna nu förlänga till den 30 juni. Det innebär att det är fortsatt möjligt att söka ersättning för karensavdrag och ersättning till egenföretagare för de första 14 karensdagarna från Försäkringskassan.

Företagen kommer att kunna få fortsatt ersättning för höga sjuklönekostnader och den läkarintygsfria tiden förlängs. Gällande åtgärderna kopplade till socialförsäkringsområdet kommer regeringen att återkomma med besked. För fortsatt stöd för korttidsarbete är läget annorlunda. Där krävs det ny lagstiftning och förslaget är nu ute på remiss. Om förslaget antas så kommer förlängningen att gälla från den 29 juni, vilket innebär att lagstödet för korttidsarbete kommer att överlappas.

Ett annat stöd som föreslås förlängas är omsättningsstöden till enskilda näringsidkare och handelsbolag med minst en fysisk person som delägare. Till och med den 30 september 2021. Även Ordinarie omställningsstöd och det förstärkt omställningsstöd förlängs till och med 30 september. Stödet räknas som statsstöd och ett godkännande av  EU-kommissionen krävs innan de kan införas.



Nya bud för samfälligheter som inte är skattskyldiga för moms

I februari meddelade Högsta förvaltningsdomstolen att samfällighetsföreningar inte ska ta ut moms på bidrag som föreningen tar ut från sina medlemmar. Avgörandet överensstämmer inte med …

Deklarationstidpunkter för aktiebolag under 2024

Dags att fokusera på när aktiebolag ska lämna in inkomstdeklarationen och betala kvarskatt 2024. Inlämning av deklarationen  För aktiebolag kan inlämningstidpunkten för …

Kontrollera uppgifterna i din deklaration

Snart är deklarationsracet i gång för privatpersoner. Inkomstdeklarationen ska vara inlämnad senast den 2 maj. I den här artikeln tar vi upp vikten av att kontrollera sina uppgifter och …

K10 eller K12 – vilken blankett ska man använda?

K10 och K12 är två blanketter som är starkt förknippade med deklarationen för ägare till fåmansföretag. Men när ska man använda vilken blankett när man har sålt en andel eller fått …

Vd och grundare Malin Bergman: ”Tro på din idé”

Kvinnors företagande är viktigt för att främja företagsamhet och konkurrenskraft i Sverige. Trots det är det fortfarande färre kvinnor än män som driver företag. Varför är det så och …

Deklarera – viktiga datum att ha koll på för dig som privatperson!

Nytt år och snart dags att deklarera inkomster för 2023. Här lyfter vi några viktiga datum för fysiska personer att ha koll på under 2024. Flera datum för betalning av kvarskatt  …

Srf konsulterna tipsar: Ny ansökningsperiod för återbetalning av skatt i jordbruk och skogsbruk 

Från och med 1 januari 2024 ska ansökningar för återbetalning av skatt på bränsle som förbrukas i jordbruk, skogsbruk och vattenbruk göras kvartalsvis. Samtidigt höjs det totala …

Snart kan företagare slippa krånglig kvittohantering

Efter många års utredning finns nu ett konkret förslag från regeringen att företagare inte längre behöver spara kvitton och fakturor i pappersformat – så länge de sparas i digital …

KU-dags!

De allra flesta arbetsgivare och uppgiftslämnare rapporterar idag arbetsgivardeklaration med individuppgifter (AGI). Den finns dock fortfarande tillfällen när kontrolluppgifter ska lämnas. …

Samverkan gör AGI till vapen mot fusk

Införandet av AGI, Arbetsgivardeklaration på individnivå, är en av de största förändringar av lönehanteringen som Srf Lönsam arbetat fram tillsammans med Skatteverket. Nu föreslås att …

Senaste nytt