Statlig lönegaranti
Om ett företag inte kan betala sina skulder i rätt tid och inte kommer att kunna betala dem under en längre period, ska företaget försättas i konkurs. Finns det då inte medel för att betala ut lön till de anställda på företaget som har gått i konkurs, har arbetstagarna rätt till ersättning från den statliga lönegarantin.
Lönegaranti är en form av ersättning som vid konkurs utbetalas från staten för att till viss del kompensera anställda som inte får ut sin lön av sin arbetsgivare. Det är Länsstyrelsen som sköter själva utbetalningen av lönegarantin. Länsstyrelsen ordnar också inbetalning av skatt. När det gäller utfärdande av arbetsgivarintyg för anställda som omfattas av lönegaranti är detta den tidigare styrelsens ansvar. Tingsrätten fattar beslut om konkurs och utser en konkursförvaltare – vanligtvis en advokat. Förvaltaren ska bland annat ta hand om gäldenärens egendom (konkursboet) och göra en förteckning över gäldenärens tillgångar och skulder (bouppteckning).
När arbetsgivaren försatts i konkurs kommer konkursförvaltaren att säga upp all personal på grund av arbetsbrist. Det är konkursförvaltaren som fattar individuella beslut om lönegaranti för alla anställda. Lönegarantin är maximalt begränsad till högst fyra prisbasbelopp. Observera att maxbeloppet är brutto före skatteavdrag.
Den som själv eller tillsammans med närstående äger minst en femtedel av företaget har inte rätt att få lönegaranti.
Det vanligaste är att staten ersätter tre månadslöner samt eventuell semesterersättning för anställda som ej fått sin lön på grund av konkurs som inträffat som längst sex månader bakåt i tiden. Dock räknas inte utgifter som en anställd själv kan ha lagt ut för ett företag man är anställd i in i detta. Exempel på det kan vara diverse inköp, drivmedel, resekostnader såsom övernattning på hotell eller dylikt. En anställd som har större fordran än så får endast ut den överskjutande delen om det finns pengar över till det i konkursboet och då i den turordning som bestäms av reglerna i förmånsrättslagen. Turordningen innefattar alla som har en fordran på företaget då konkursen är ett faktum till exempel leverantörer, anställda, Skatteverket och så vidare
För att få uppsägningslön och semesterersättning för uppsägningstiden skickar den anställde in uppgifter via ”Försäkran enligt lönegarantilagen” tillsammans med ett intyg om att personen är anmäld som arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Underlaget ska skickas in den 20:e varje månad till Länsstyrelsen så länge lönegarantiperioden varar.
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …
Hyr du in konsulter? Nu får 24-månaders regeln effekt
Effekten av LAS och hanteringen av konsulter via uthyrning blir tydlig den 1 oktober 2024 när den så kallade 24-månadersregeln träder i kraft. Pernilla Levén Mohn, HR-chef på Poolia, …