Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna

Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och Ekobrottsmyndigheten har sammanställt några av de vanligaste metoderna som du bör vara uppmärksam på.

Olika brottsupplägg   

De flesta stora kriminella nätverken använder företag för penningtvätt, men metoderna varierar. Ofta används bolag inom flera branscher parallellt för att hantera stora kontantflöden och frekventa transaktioner mellan olika företagskonton, vilket gör det svårare att upptäcka transaktionerna än på privata konton. 

Genom att kontrollera, infiltrera eller driva företag utnyttjas verksamheterna som fasader för brott och penningtvätt. Målvakter används för att möjliggöra anonymitet för kriminella huvudmän. Nätverken använder också professionella penningtvättstjänster.  

Här är några typiska brottsupplägg:  

Fiktiva lån och osanna fakturor 

Att skapa fiktiva skulder mellan företag genom falska skuldebrev och osanna fakturor är ett vanligt tillvägagångssätt. Detta gör att brottsvinster kan flyttas mellan företagskonton och dölja pengarnas ursprung. Det kan röra sig om transaktioner inom koncerner och företagsgrupper, men även mellan företag som tillsynes saknar koppling till varandra. 

Transaktionerna har påhittade förklaringar, som till exempel aktieköp mellan företag. 

Penningtvätt genom leasingföretag 

Leasingföretag används för att tvätta pengar genom falska leasingavtal. Påstådda varor betalas med brottsvinster, och leasingbolagen kan på detta sätt få utbetalningar från ovetande kreditinstitut som sedan återbetalas med brottsliga medel.

Utlåning från kreditgivningsföretag 

Utlåning av pengar från kreditgivningsföretag kan vara en metod för penningtvätt. Pengarna som lånas ut misstänks ha ett brottsligt ursprung, och återbetalningen sker ofta med brottsvinster. 

Factoringbolag – medvetet och omedvetet 

Factoringbolag kan både medvetet och omedvetet användas för penningtvätt genom att köpa fakturor utan verklig underliggande fordran.  

En förutsättning för att factoringbolag kan användas på detta sätt är att factoringbolaget inte gör en grundlig undersökning på bolag och inblandade individer innan de köper fakturorna. 

Då kriminella nätverk och individer systematiskt använder bolag som har god kreditvärdighet och historik inom sin brottsliga verksamhet så krävs det mer än automatiserade och ytliga kontroller för att upptäcka de brottsliga aktiviteterna. 

Aktieägartillskott – kamouflerade insättningar av brottsvinster 

Brottsvinster kan sättas in på företagskonton under förespegling av att vara aktieägartillskott, nyemissioner eller lån. Detta gör insättningarna legitima och pengarna kan sedan betalas ut som lön, utdelning eller falsk återbetalning av en skuld.

The post Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna appeared first on Tidningen Konsulten.



Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra …

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg …

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta …

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av …

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  …

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …

Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri

Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …

Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna

De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …

Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare

I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …

Senaste nytt